Pengertian Bilangan Asli Dalam Psikotes Kerja

Bilangan asli sebenarnya adalah sebuah istilah untuk menginterpetasikan kumpulan atau himpunan beberapa bilangan baku didalam dunia aritmatika.Dalam dunia psikotes kerja,bilangan asli ini digunakan untuk membuat beberapa soal yang diberikan untuk menjarin pelamar pekerjaan dan melakukan penyaringan.

 

Didalam dunia matematik, terdapat dua konvensyen tentang set nombor orisinil. Makna pertama menurut pakar matematik tradisional, ialah set integer positif tidak sifar {1, 2, 3, 4, …}. Manakala makna kedua oleh pakar logik dan saintis komputer, ialah set sifar dan integer positif {0, 1, 2, 3, …}. Nombor orisinil adalah keliru satu konsep matematik yang paling ringan dan merupakan antara konsep pertama yang boleh dipelajari dan difahami oleh manusia, malah sebagian kajian tunjukkan sebagian type beruk juga boleh menangkapnya.

bilangan asli

Adalah wajar bahawa nombor orisinil adalah model nombor pertama yang digunakan untuk mengira, mengira, dan sebagainya. Karakter nombor orisinil yang lebih mendalam, terhitung hubungannya bersama nombor perdana, dikaji didalam teori nombor. Untuk matematik lanjutan, nombor orisinil boleh digunakan untuk mengisih dan merumuskan karakter pengiraan set.

 

Tiap tiap nombor, contohnya nombor 1, adalah konsep bukan ketara yang bukan mampu digenggam oleh pancaindera manusia, tapi bersifat universal. Satu cara untuk memperkenalkan konsep set seluruh nombor orisinil sebagai bentuk bukan ketara adalah bersama memakai aksiom Peano (Untuk ilustrasi, memirsa aritmetik Peano).

 

Konsep nombor yang lebih generik dan lebih luas memerlukan perbincangan lanjut, malah kadangkala memerlukan logik yang mendalam untuk mengerti dan merumuskannya. Contohnya didalam teori matematik, set seluruh nombor rasional boleh dibina secara berperingkat, bermula daripada set nombor orisinil.

 

Nombor orisinil boleh digunakan untuk mengira (Satu epal, dua epal, tiga epal, …).

 

Sejarah nombor orisinil

Nombor orisinil punyai asalnya di dalam perkataan yang digunakan untuk mengira objek, bermula bersama nombor satu.

 

Kemajuan besar pertama di dalam abstraksi ialah pemanfaatan platform nombor untuk mewakili nombor. Ini membolehkan rakaman nombor yang besar. Sebagai contoh, orang Babylon sudah membangunkan platform berasaskan kedudukan untuk nombor 1 dan 10. Orang Mesir purba miliki platform nombor bersama hieroglif perbezaan untuk 1, 10, dan seluruh kuasa 10 sampai satu juta. Saiz batu berasal dari Karnak, bertarikh kira-kira 1500 SM dan kini di Louvre, Paris, mewakili 276 sebagai 2 ratus, 7 puluh dan 6 satu; perkara yang serupa dijalankan untuk nombor 4622.

 

Satu kembali kemajuan besar ialah pertumbuhan idea sifar sebagai nombor bersama simbolnya sendiri. Sifar digunakan di dalam tatatanda kedudukan seawal 700 SM oleh orang Babylon, tapi mereka mengabaikannya apabila ia jadi simbol paling akhir untuk nombor tersebut.Konsep moden sifar berasal berasal dari pakar matematik India Brahmagupta.

 

Terhadap abad ke-19, makna nombor orisinil sudah dibangunkan mengenakan teori set. Di dalam pengertian ini, adalah dirasakan lebih remeh untuk memasukkan sifar (Seiring bersama dengan set kosong) sebagai nombor orisinil, dan kini jadi konvensyen didalam bidang teori set, logik dan sains komputer.Pakar matematik lain, layaknya mereka didalam teori nombor, berpegang terhadap tradisi lama dan mengekalkan 1 sebagai nombor orisinil pertama

 

Menulis

Pakar matematik mengenakan N atau untuk menulis set seluruh nombor orisinil. Set nombor ini boleh dikatakan bukan terhingga.

 

Untuk mengelakkan kekeliruan mirip tersedia sifar dimasukkan di dalam set nombor atau bukan, indeks (Superskrip) kerap ditambah secara bertulis. Indeks “0” digunakan untuk meningkatkan nombor 0 terhadap set, dan indeks “” atau “” ditambah untuk mengecualikan nombor 0 daripada set.

 

Rujukan

1. tablet yang ditemui di Kish … diakui bermula berasal dari kira-kira 700 Sm, kenakan tiga cangkuk untuk menandakan daerah kosong di dalam tatatanda kedudukan. Tablet lain bertarikh terhadap era yang mirip mengenakan satu cangkuk untuk daerah kosong.”

2. Ini adalah perkara biasa di dalam teks berkaitan analisis sebenar. Melihat, sebagai contoh, Carothers (2000) hlm.3 atau Thomson, Bruckner dan Bruckner (2000).

 

Tag: nombor orisinil, nombor, orisinil, unhamzah, sifar, integer positif, 2 3, peano sebagai, paparan ilustrasi, aritmetik, konsep peano, nombor, 10 orang, mesir, platform purba memiliki, orisinil sekarang, jadi, konvensyen didalam bidang , teori, sains, ilmu, global kosong, daerah michael, l, gorodetsky 23 08, 25 cyclus, program, perkhidmatan awam, kelas, hujung minggu, sains global, eksekutif, ensiklopedia indonesia, ensiklopedia